top of page

Прокляття порівняння


Одна з найбільш серйозних помилок, яку здійснюють люди, – це порівняння. Чомусь нам постійно потрібно порівнювати себе і свої дії зі стандартами або досягненнями інших людей. Таким чином потенціал людини віддається на милість інших людей, даючи право їм визначати її успіх і вирішувати, досягаємо ми його, чи ні.



Людина, їдучи автобаном, знаходиться в положенні більшого успіху і досягнень, ніж ті

водії, яких вона обганяє. Однак, навіть будувши попереду всіх, вона таки не використовує повний потенціал свого автомобіля. Наприклад, якщо водій, що попереду, порівнюватиме свої результати з іншими, то йому може здатись, що він є лідером і виглядає в очах інших успішнішим, бо їде швидше.

Але якщо порівняти його результати з істинними можливостями його ж автомобіля, то виявиться, що він не є по-справжньому успішним. Адже водій розвинув швидкість, котра все ж є нижчою максимальної швидкості руху, на яку був розрахований автомобіль...



Справжній успіх не визначається тим, скільки ми зробили або чого добилися в порівнянні з досягненнями інших людей. Справжній успіх – це те, що ми зробили в порівнянні з тим, що могли б зробити.

Успіх – це просто! Ми успішні, якщо задовольняємо власну цікавість і прагнемо до особистої досконалості. Парадокс: замість того, щоби бути самими собою, люди турбуються про те, щоби бути такими, як інші. І потім дивуються, чому вони не успішні. Якщо людина вирішить змагатися з самою собою, а не з іншими, тоді вже не суттєво, хто є попереду, а хто – позаду. Має значення тільки одне – стати самим собою. Лише ставши тим, ким вона здатна стати, людина досягне всього того, чого здатна досягти!

148 переглядів0 коментарів
bottom of page