top of page

8 мультфільмів з терапевтичним ефектом, які зцілять ваше серце і душу

Мистецтво багатогранне. У підсумковому продукті глядачі завжди намагаються знайти думку автора, побачити додаткові сенси, не обходиться і без особистого тлумачення, адже у кожного з нас власний життєвий досвід.


Ми пропонуємо звернутися до анімації, де глядачів проводять по захоплюючих історіях з користю. У цій збірці ми зібрали 8 мультфільмів з терапевтичним ефектом. Нагадаємо, про що вони і чим корисні глядачам, які перебувають у важкій емоційній ситуації. Зараз це як ніколи важливо.


№ 1: «Вгору»

Про що: самотній пенсіонер Карл вирішує відірватися від Землі в прямому сенсі слова і відлітає в останню (на його думку) подорож в будинку, прив’язаному до повітряних куль. Сюрпризом для нього стає наявність на ганку хлопчика-скаута Рассела.

Яку тему зачіпає: самотності в будь-якому віці. Часто, втрачаючи найближку людину, першою реакцією стає закритість від навколишнього світу. Як би сумно не звучало, але життя триває, не варто закривати на нього очі, а втрату краще обговорювати з лікарями або близькими.

№ 2: «Чарівний парк Джун»

Про що: дівчинка Джун ще в юному віці придумала цілий парк атракціонів разом з мамою. Там мешкали різні звірі. Роки пройшли, а сумні події змусили героїню повернутися до старих спогадів.

Яку тему зачіпає: хвороби близької людини. Коли хворіємо ми самі, спектр емоцій інший, коли хворіє той, хто завжди надавав підтримку, і залишається тільки чекати новин – хочеться сховатися подалі. І якщо це можна зробити в уявному світі, то люди найчастіше роблять саме так.

№ 3: «Пісня моря»

Про що: звичайна на перший погляд сім’я розпадається, а ось причина вже казкова. Мати сімейства – селкі, здатна обертатися в тюленя. Батько відчайдушно бажає, щоб дочка була нормальною. Розбиратися з проблемою належить молодшому поколінню.

Яку тему зачіпає: прийняття чужих несхожостей. Це може викликати роздратування, заперечення. Відсутність важливого діалогу здатне погіршити ситуацію. Глядач спостерігає за тим, як всередині маленької сім’ї поступово відновлюється мир, досягти якого можна в тому числі і завдяки спілкуванню.

№ 4: «Холодне серце»

Про що: дві сестри з різними поглядами на світ шукають точку опори, на яку помістяться удвох. Заодно вони розкривають змову, яка може нашкодити всьому королівству.

Яку тему зачіпає: власну несхожість на інших. Гімн «Відпусти і забудь» можна застосовувати і в зворотний бік – відпускати і забувати коментарі, які багато людей не раз і не два чули на свою адресу. У сучасному світі бути не такими як всі – корона, яку варто з гордістю носити.

№ 5: «Еверест»

Про що: на даху свого будинку дівчинка на ім’я Лу раптово виявляє маленького йєті, за яким полює якась організація. Щоб врятувати велику, пухнасту і ніжну істоту, Лу вирушає в дорогу на Еверест. Компанія завдяки випадку збільшується за рахунок її друзів.

Яку тему зачіпає: власного комфорту. Лу сумувала через смерть батька, і її сім’я не розуміла цього. Лише далеко від дому, в компанії друзів і чарівного йєті дівчина змогла виплеснути накопичені емоції і зрозуміла, що не потрібно підлаштовуватися під рамки, які так посилено вибудовували оточуючі (в даному випадку мама і бабуся).

№ 6: «Головоломка»

Про що: дві емоції – Радість і Смуток – подорожують по свідомості дівчинки Райлі, яка переживає не найкращий період свого життя. Героїням доведеться зберегти спогади, попрощатися з минулим Райлі і дістатися до команди інших емоцій.

Яку тему зачіпає: складного перехідного віку. Тоді здається, що весь світ валиться через найменшу дрібницю, батьки не розуміють того, що відбувається з дитиною (благополучно забувши такий же період у своєму житті), з друзями нічого не ладиться. На перший погляд підліткове життя не таке складне. Не варто забувати, що нормально це можна оцінити, лише подорослішавши. Також тут червоною ниткою проходить тема важливості негативних емоцій і їх прийняття.

№ 7: «Подорож на Місяць»

Про що: дівчинка Фей-Фей відправляється на Місяць, щоб довести проживання там Місячної Богині – жінки з міфів. На борту літака-ракети виявляється ще й шибеник Чин – зведений брат героїні. Їх чекає перевірка духу і віри від божества.

Яку тему зачіпає: вміння відпускати минуле. Фей-Фей все ще тримається за образ своєї загиблої матері. У мультфільмі знайдеться безліч символів, одним з яких є журавель, що з’являється у фінальній сцені. Він – дух матері, а значить, завжди буде поруч, необов’язково в полі зору.

№ 8: «Душа»

Про що: джазовий музикант Джо не мислить життя без музики, але в день свого першого концерту з ним відбувається нещасний випадок – він прокидається вже в Світі До Життя, де юні душі шукають своє покликання. Йому належить показати непокірній Душі-22, чому життя краще, ніж їй здається. Яку тему зачіпає: пошуку власного покликання і його відсутності. Мультфільм розповідає, що необов’язково бути неймовірно талановитим і обдарованим для того, щоб отримувати задоволення від життя, а нескінченні пошуки «себе» можуть відвернути від простих і дуже важливих речей.

Бажаємо вам приємного перегляду. Багато мультфільмів не набридає переглядати, і якщо шукати і знаходити в них додаткові опори, їх цінність стає ще більшою.

317 переглядів0 коментарів
bottom of page