top of page

Де брати сили на дорозі любові? Пізнаємо Святі Таїнства


Життя Святими Таїнствами передбачає практику живої віри. Саме Таїнства дають силу перемінювати світ Божою любов’ю, адже через них ми приймаємо її та можемо обдаровувати нею інших. Зокрема, своїх рідних, учнів, колег, батьків учнів і навіть тих, кого любити найважче – ворогів.

Коротко поглянемо на кожне зі Святих Таїнств.

1. Таїнство Хрещення. Таїнство, яке відкриває ворота до Божого Царства, робить членом Церкви та обдаровує силою і покликанням проголошувати Євангеліє. Реалізація дарів, отриманих у Таїнстві Хрещення, та реальна актуалізація Хрещення у своєму житті – це і є шлях та основа християнського покликання людини.

«Ідіть же по всьому світу та проповідуйте Євангелію всякому творінню. Хто увірує й охриститься, той буде спасенний; а хто не увірує, той буде осуджений» (див. Євангеліє від Марка, 16).

2. Таїнство Миропомазання. Дар Духа Святого, отриманий після Святого Хрещення. Здійснення обітниці Отця і Сила з висоти, яка завжди перебуває з охрещеним і миропомазаним. Таїнство, що наближає нам визначення християнина як оселі – храму Божого Духа.

«Хіба ж не знаєте, що ваше тіло – храм Святого Духа, який живе у вас? Його ви маєте від Бога, тож уже не належите до себе самих» (див. Перше послання до Коринтян, 6).


3. Таїнство Євхаристії. Сам Бог, який під видами хліба і вина приходить до людини й освячує її.

«Отож я з вами по всі дні аж до кінця віку» (див. Євангеліє від Матея, 28).



4. Таїнство Покаяння. Можливість сповіді – духовний скарб християнина, нагода відкрити милосердному Богу своє життя, наміри, провини, жаль... Потім через пастиря Церкви (владу якому дав сам Христос) краще зрозуміти свій «багаж», примирюючись із Богом, отримуючи прощення і немов наново випрані білі хрестильні одежі своєї душі.

«Ісус їм каже: «Мир вам!» Як мене послав Отець, так я посилаю вас». Це промовивши, дихнув на них і каже їм: «Прийміть Духа Святого! Кому відпустите гріхи – відпустяться їм, кому ж затримаєте – затримаються» (З Євангелія від Йоана, 23).

5. Таїнство Єлеопомазання.Таїнство оздоровлення, дане як укріплення та можливість зцілення – духовного і тілесного.

«Нездужає хтось між вами? Хай прикличе пресвітерів церковних і хай вони помоляться над ним, помазавши його олією в ім’я Господнє, і молитва віри спасе недужого, та й Господь його підійме; і як він гріхи вчинив, вони йому простяться» (З Послання Якова, 5).

6. Таїнство Рукоположення. Таїнство Священства, яке для багатьох пастирів Церкви поєднується з іншим покликанням та актуалізується через нього – зокрема, через покликання бути й священником, і вчителем.

«Той же, хто був зійшов на низ, це той самий, що вийшов найвище всіх небес, щоб усе наповнити. І він сам настановив одних апостолами, інших – пророками, ще інших – євангелистами й пастирями, і вчителями, для вдосконалення святих на діло служби, на будування Христового тіла...» (З Послання до Ефесян, 4).

7. Таїнство Подружжя. Покликання до подружжя людина приймає заради того, аби побудувати спільноту любові та єдності з коханою людиною, а також прийняти й разом виховати даних Богом дітей. Саме це Таїнство відкриває те, що педагогічне покликання має плекати в собі кожен батько і кожна мати, які є першими вихователями, вчителями, наставниками та катехитами своїх дітей – служителями домашньої Церкви.

«А на початку створення Бог створив їх чоловіком та жінкою. Ось чому чоловік покине свого батька – матір і пристане до жінки своєї, й обоє будуть одним тілом; тому вже не двоє, лише – одне тіло. Що, отже, злучить Бог, людина хай не розлучає» (З Євангелія від Марка, 10).

bottom of page